Ngjyra, aroma, djersa apo gjaku? Çfarë i bën mushkonjat të pickojnë njerëzit

fustane me qera

Nga çfarë tërhiqen mushkonjat?

Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), mushkonjat janë kafshët më vdekjeprurëse në botë. Pse cilësohet si më i rrezikshmi? Mushkonjat janë bartëse të disa prej sëmundjeve më vdekjeprurëse, ashpërsia e të cilave është e paparashikueshme dhe mund të jetë fatale. Mushkonjat përhapin sëmundje si chikungunya, malaria, dengoja, Zika dhe virusi i Nilit Perëndimor. Për shkak të ndryshimeve klimatike, pak nga këto sëmundje janë bërë më të shfrenuara se kurrë. Pra, çfarë i tërheq mushkonjat te njerëzit?

Gjaku, ngjyra apo aroma?

Studimi zbuloi se mushkonjat janë në gjendje të ndjejnë dhe gjurmojnë si aromën ashtu edhe ngjyrat. Nëse gjithmonë e gjeni veten më të sulmuarin nga mushkojnjat në një grup, mund të jenë ngjyrat që keni veshur ose mund të jetë aroma juaj.

Ata mund të gjurmojnë ngjyrat

Mushkonjat tërhiqen nga disa ngjyra. Një studim i kryer nga ekspertë në Universitetin e Uashingtonit zbuloi se disa njerëz mund të pickohen më shumë se të tjerët për shkak të shumë faktorëve në lojë. Një faktor i tillë janë ngjyrat. Studimi thekson se ata tërhiqen nga ngjyrat si e kuqja dhe e zeza, por nuk e pëlqejnë të gjelbër dhe të bardhë.

Ata mund të gjurmojnë aromat

Mushkonjat tërhiqen gjithashtu nga disa lloje aromash. Nëse e shihni veten duke u kafshuar shumë shpesh, mund të jetë aroma juaj. Veçanërisht mushkonjat femra janë të njohura për të gjetur objektivat e tyre me shenjat e aromës. Ata gjithashtu mund të gjurmojnë shenjat e aromave të tilla si kimikatet, djersën dhe dioksidin e karbonit të nxjerrë nga njerëzit.

Ata i kuptojnë shoqatat me njerëzit

Mushkonjat kanë aftësinë për të mësuar. Nëpërmjet kësaj fuqie, ata dinë të dallojnë dhe kuptojnë asociacionet pozitive dhe negative. Kështu ata mësojnë t’i kthehen një personi përsëri dhe përsëri. Nëse i goditni shpesh, ata do ta regjistrojnë atë dhe do të mësojnë t’ju shmangin.

Ata tërhiqen nga burimet e sheqerit

Mushkonjat tërhiqen gjithashtu nga lloje të ndryshme të burimeve të sheqerit, një prej të cilave janë frutat. Studimi thotë se ata mund të tërhiqen nga aroma që është e ngjashme me frutat. Njohja e asaj që i tërheq mushkonjat te njerëzit mund t’ju ndihmojë t’i mbani ato larg.


Acdailynews

Share This Article
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com